Inkoop van eerlijke groene bonen
Wekelijks branden voor optimale smaak
Vanaf €25 gratis verzending
0

Winkelwagen

0
Subtotaal: 0.00
Geen producten in je winkelmand
0

Winkelwagen

0
Subtotaal: 0.00
Geen producten in je winkelmand

Espresso Brew Guide

Afstellen van espresso is een essentiële vaardigheid voor alle barista’s.

De snelheid waarmee het water door gemalen koffie loopt heeft een grote invloed op de algehele smaak. De smaak van espresso wordt beïnvloed door het gewicht van de koffie, het totale gewicht van de espresso en de doorlooptijd die nodig is. Met een eenvoudige verhouding en een paar gemakkelijk stappen kunnen we een heerlijke en gebalanceerde espresso creëren.

 

APPARATUUR:

  • Espresso Machine
  • Precisie Weegschaal

RECEPT: Met dit recept streven we ernaar de espresso in 28-32 seconden door te laten lopen met een totaal gewicht van 36g (1:2 verhouding).

  • Verhouding koffie tot water: 18:36g (1:2)
  • Koffie: 18g (fijn gemalen)
  • Water: 36g
  • Extractietijd: 28-32 seconden
  • Temperatuur voor koffie-extractie: Tussen 93-96 graden.

STAP-VOOR-STAP HANDLEIDING:

  1. Haal de portafilter uit de machine en maak deze schoon met een doek.
  2. Laat wat water door de machine lopen (ook wel ‘flushen’ genoemd).
  3. Plaats de portafilter op de weegschaal en zet deze op nul (tare).
  4. Doseer 18g versgemalen koffie in de filterhouder en verdeel de koffie gelijkmatig in de basket.
    • De maalgrootte van de koffie moet fijn zijn (zoals poedersuiker).
  5. Met de rand van de portafilter op het aanrecht (of tampermat), gebruik je je lichaamsgewicht om de gemalen koffie voorzichtig aan te drukken en gelijkmatig te verdelen in de basket.
  6. Maak de rand van de filterhouder schoon met je hand om ervoor te zorgen dat er geen losse koffie buiten de basket zit.
  7. Draai de portafilter in de groephoofd.
  8. Plaats de weegschaal en een koffiekopje.
  9. Druk op de dubbele shotknop en start de timer.
    • Met dit recept streven we ernaar de espresso in 28-32 seconden met een totaal gewicht van 36g (1:2 verhouding).
  10. Als de espresso korter dan 28 seconden doorloopt, is de koffie te grof. Pas de maalgrootte aan om de koffie fijner te maken.
  11. Als de espresso langer dan 32 seconden doorloopt, is de koffie te fijn. Pas de maalgrootte aan om de koffie grover te maken.
  12. Stop de machine wanneer de weegschaal ongeveer 34 gram aangeeft (dit is om de vertraging van de weegschaal te compenseren).
  13. Laat het druppelen tot 36 gram.
  14. Roer de espresso.

Enjoy!

 

OPMERKINGEN: Om je machine in uitstekende staat te houden en je koffie altijd optimaal te laten smaken, is het essentieel dat je je machine dagelijks volledig reinigt. Een goed onderhouden machine vermindert de onderhoudskosten en zorgt ervoor dat je machine je jarenlang goede service zal verlenen. Tussen elke maalgraad aanpassing, maal een beetje koffie door om ervoor te zorgen dat alle koffie de nieuwe gewenste maalgraad heeft.

Alle informatie over koffiebonen