Wat is espresso?
In deze blog stellen we de vraag; wat is espresso? We verkennen wat er in een espresso zit, het verschil tussen een enkele en een dubbele shot, hoe je een espresso maakt, en de geschiedenis van dit klassieke essentiële onderdeel van veel van je favoriete koffievarianten, van een Americano tot een flat white.
Espresso is een klein, sterk kopje koffie met een grote geschiedenis. Als basis van de meeste koffiedrankjes wordt espresso gemaakt met een espressomachine. De espressomachine is geëvolueerd sinds het eerste ontwerppatent in 1884, hoewel het nooit op de markt werd gebracht. Luigi Bezzera nam het initiatief en patenteerde een espressomachineontwerp in 1901. Bezzera verkocht het patent aan Desiderio Pavoni die, met toevoeging van een drukontlastklep en stoompijpje, de machine presenteerde op de Milanese beurs in 1906, en de uitvinding van ‘caffe espresso’ aankondigde. Hoewel de machine een snelle koffiemethode bood vergeleken met andere brouwmethoden destijds, was het in wezen een ketel die niet genoeg druk produceerde voor echte espresso-extractie. De grootste ontwikkeling voor de toekomst van espresso kwam in 1946 toen Achille Gaggia de veerhendel introduceerde, wat hielp bij druk en snelheid. In 1961 introduceerde Ernesto Valente een gemotoriseerde pomp in de espressomachine, die de druk handhaafde terwijl hij gebruik maakte van leidingwater: de moderne espressomachine was geboren, en de rest is geschiedenis.
De Espresso Koffie Brouwmethode: Belangrijke Kenmerken
Het zetten van de perfecte espressoshot omvat een paar belangrijke stappen, waardoor dit zowel een vaardigheid als een plezierig dagelijks ritueel is. Hier onderzoeken we het proces van het zetten, het uiterlijk en de smaak van de espresso, evenals het belang van tijd en druk voor espresso, om de essentiële elementen van de espressobrouwmethode te begrijpen.
Druk van de espressomachine
Een espressomachine gebruikt een hoge druk om de espressoshot te extraheren. Druk is een maat voor de kracht die de atmosfeer uitoefent. Om een espresso te maken, moet de druk gecontroleerd worden. Fijn gemalen koffie wordt aangedrukt in de portafilter, waardoor een koffiepuck ontstaat—dit dichte, uniforme gebied van koffie biedt weerstand tegen water wanneer de espressoshot onder druk wordt doorgetrokken. Bij sommige huishoudelijke espressomachines is de mogelijkheid om de druk te manipuleren beperkt—en soms helemaal niet mogelijk; dit betekent niet dat deze machines geen geweldige espresso kunnen produceren—je kunt alleen niet zoveel experimenteren en elke variabele van je brouwsel aanpassen. Het drukniveau van je espressomachine kan de smaak, textuur, aroma en kleur van de espressoshot beïnvloeden. Als de druk te laag is, kan je espresso er zwak en dun uitzien, met een zure smaak, waarschijnlijk ondergeëxtraheerd; als het drukniveau te hoog is, kan je eindigen met een overgeëxtraheerde espresso die bitter en wrang smaakt, met een donkere, ongelijkmatige en bubbelige crema.
Beste druk voor espresso
Druk is essentieel voor het zetten van espresso; in tegenstelling tot filterkoffie, die op zwaartekracht vertrouwt, vereist koffie gezet met de espressomethode een hoog drukniveau. De standaarddruk die door koffie-experts wordt aanbevolen is negen bar voor een kwaliteitsespresso-extractie.
Crema
Hoewel het esthetische aantrekkingskracht heeft, is er meer aan de crema bovenop je espresso dan alleen het uiterlijk. Het komt allemaal neer op wetenschap. Wanneer koffiebonen worden geroosterd, ontstaat er koolstofdioxide (CO2) in de bonen; wanneer het water in de espressomachine onder druk staat, kan het meer CO2 oplossen. Wanneer de espressoshot wordt getrokken, keert de gebrouwen inhoud in de kop terug naar normale druk. Deze espressokoffie, als vloeistof, kan niet alle CO2 bevatten, dus wordt het vrijgegeven in kleine gasbelletjes. De gasbelletjes kunnen niet volledig ontsnappen en raken gevangen in de espressovloeistof, waardoor de zogenaamde crema ontstaat.
Crema is een kenmerkende laag in een espresso: je vindt het niet bij handmatige brouwmethoden, zoals een pour-over koffie; crema kan niet worden geproduceerd zonder druk. Vers geroosterde en gemalen koffie zal meer crema produceren—maar een goede crema bovenop je espresso is geen garantie voor een goede koffie: smaak blijft de sleutel.
Portiegrootte
De meeste standaard espressokopjes zijn ontworpen om een enkele espressoshot te serveren met een gemiddelde portiegrootte van 30ml, en een dubbele espressoshot met een gemiddelde portiegrootte van 60ml.
Smaak & Nasmaak
Een goed geëxtraheerd kopje espresso heeft een balans van bitterheid, zuurgraad en zoetheid. Hoewel het een kort drankje is, normaal gesproken genoten in slechts een paar korte slokjes, worden de smaaktonen in een espresso gevierd om hun complexiteit. Intens. Glad. Zoet. Rijk. De volgende keer dat je een espresso zet om van te genieten, let dan op enkele van de bijvoeglijke naamwoorden die bij elke slok in je opkomen. Een briljante espresso wordt niet overheerst door één enkele noot; elke noot zal de andere aanvullen.
Nasmaak is de laatste zintuiglijke ervaring die komt met het genieten van een kwaliteitskopje koffie. Nasmaak, ook wel ‘finish’ genoemd, is de blijvende smaak die blijft hangen nadat je je kopje koffie hebt leeggedronken. De nasmaak van een espresso is bijzonder krachtig en kan tot vijftien minuten blijven hangen na die laatste slok.
Espresso Shots: Alles wat je moet weten
Bij het bereiden en trekken van een espressoshot zijn er een paar belangrijke dingen die je moet weten om het proces te perfectioneren en te genieten van een perfect gezette kop.
Wat is een espressoshot?
Een espressoshot is één of twee vloeibare ounces (30 of 60 ml), afhankelijk van of je een enkele of een dubbele espresso hebt gevraagd; het is een geconcentreerde vorm van volle, smaakvolle koffie die wordt gezet op een espressomachine en meestal wordt geserveerd in een demitasse kopje.
Hoeveel cafeïne zit er in een espressoshot?
De hoeveelheid cafeïne in je espressoshot varieert, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type koffie dat wordt gebruikt (Robusta bevat meer cafeïne dan Arabica); het type branding (hoe donkerder de branding, hoe minder cafeïne), en de zetmethode. Een enkele espressoshot bevat gemiddeld ongeveer 60 mg cafeïne; je kunt ongeveer 110 mg cafeïne verwachten in een dubbele shot.
Hoe ziet een perfecte espressoshot eruit?
Het is vrij moeilijk te zeggen of je espressoshot geweldig gaat zijn, alleen op basis van het uiterlijk—maar zodra de shot begint te trekken, zie je al snel of het te snel of te langzaam loopt; te snel, en het is ondergeëxtraheerd; te langzaam, en je hebt een overgeëxtraheerde espresso. Een goede—maar niet gegarandeerde—indicatie van een perfecte espresso zal zichtbaar zijn in de vorm van een dikke crema (het Italiaanse woord voor ‘room’).
Hoe serveer je espresso?
Espresso is een kleine portie koffie met een grote impact. Traditioneel wordt de espresso geserveerd in een demitasse kopje. Sommige koffiebars serveren je enkele of dubbele espressoshot met een schoteltje en theelepeltje; sommige plaatsen kiezen ervoor om het in een klein glas te serveren. Thuis kun je je eigen favoriete drinkbeker kiezen: je kunt de voorkeur geven aan het tactiele van iets handgemaakts of merken dat de temperatuur beter behouden blijft in het ene type kopje dan het andere: het is helemaal aan jou.
Je kunt je espresso serveren met een klein glas stil of bruisend water—iets wat al lang gebruikelijk is in Italië. Bruisend water wordt verondersteld als smaakverfrisser te werken, terwijl de bubbels je smaakreceptoren zouden stimuleren.
Hoe drink je espresso?
Hoewel de kleine omvang van de espressokoffie je zou kunnen doen geloven dat dit een koffie is om in één keer op te drinken, zoals een shot alcohol, is dat niet het geval. Een espresso, hoewel een kort drankje, moet worden gesavoureerd. Je espresso moet in slechts een paar slokjes worden genoten—zeker voordat het de tijd heeft om af te koelen—maar absoluut niet als een slok.
Of je nu aan de koffietoonbank staat, of de tijd neemt om te gaan zitten, er zijn een paar dingen om te overwegen voordat je die eerste slok neemt. Sommige mensen kiezen ervoor om de crema van de bovenkant van hun espresso te schrapen voordat ze drinken; anderen roeren de crema liever door hun koffie. Crema ziet er niet alleen goed uit, vers geserveerd, en doorgegeven van barista naar jou, maar het is een indicator van de versheid van je koffie. Bovendien houdt crema de aroma’s in je kop langer vast. Crema smaakt gewoon niet geweldig, en de bitterheid kan de algehele smaken in je espresso beïnvloeden. Maar, als je ervoor kiest om je espresso te roeren, meng je die smaken. Espresso